YatırımAraziArsa

Arazinin Fiyatını Arttırmak İçin 4 İpucu

Arazinin Fiyatını Arttırmak İçin 4 İpucu! Bakmak ve görmek arasında büyük fark vardır. Sizin baktığınız aynı yerde bir başkası sizin görmediğiniz birçok şey görebilir. Bir açıya bir noktadan bakarsanız sadece bakmış olursunuz, aynı noktaya başka açılardan bakarsanız farklı şeyler görürsünüz.

Varsayalım daha önceden bir arazi satın aldık ve artık güzel bir rakama satmak istiyorsunuz. Burada yapmamız gereken arazinizin fiyatını nasıl arttırabilirim sorusuna yanıt aramak olacaktır.

Size bu konuda elimden geldiği kadarıyla birkaç fikir vereceğim;

Hedef Kitle

Arazinizin Hedef Kitlesi’ni oluşturmalısınız. Kimlere hitap ettiğini çıkarın. Bunu oldukça çeşitlendirin.
Yukarıda belirttiğim gibi sadece bir toprak parçası olarak bakmayın.

Aşağıda bazı örneklerde belirttiğim gibi sizde bunu çeşitlendirebilirsiniz.

Çiftlik ile İlgilenen Bir Hedef Kitleye

Hedef kitlenizin bir kısmı çiftlik ile uğraşıyorsa, arazinin toprak analizini yaptırın. En verimli hangi mahsuller yetişmekte ise ona göre tablolar oluşturun.
Örneğin; Kivi yetiştirilmeye elverişli bir toprak ise 1000 m2 alanda ne kadar kivi yetiştirilebileceğini çıkarın. Ne kadardan hızlı bir şekilde satılabileceğini bir tabloda hesap edin. Toplam arazinin sene sonunda tüm masraflardan sonra ne kadar bir kar bırakacağını hesaplayın. Belirlediğiniz satış fiyatına göre yatırımcısının cebine geri dönüş amortisman süresini gösterin. Kimse bu hesaba ve belirlediğiniz satış fiyatına hayır demez.
Buna da örnek verecek olursak, Arazinin bedelini yıllık kalan net kara böldüğünüzde arazi yatırımınızı en fazla kaç yılda kazanacağınız çıkar.

İsteyen takipçilerim için Ürün olarak toprak analizi yapılmış bir tarlaya hazırlamış olduğum tablolarımı gönderebilirim.

Gayrimenkul Yatırımlarıyla İlgilenen Bir Hedef Kitleye

Hedef kitlenin bir kısmı Gayrimenkul Yatırımcısı ise, mevcut arazinizin mevki olarak en yakın imarlı araziye yakınlığını çıkarın. Örneğin en yakın imarlı bölgeye 2 Km mesafede ve imarlı arsaların m2 birim fiyatları 400 TL arasında. Burada yapacağınız konu oldukça basittir. Diyelim ki araziniz 10.000 m2 imar uygulamasında %45 inin gideceğini düşünürsek 5500 m2 imarlı arsanız kalıyor. En yakın imarlı m2 birim fiyatının ½ oranında bir hesap ile yani, 200 TL birim fiyat x 5.500 m2 =1.100.000 TL gibi bir rakam çıkmaktadır. Bu rakam ile pazarlarsanız yatırımcı bu hesaba hayır diyemez. Konuya bir başkası sadece toprak olarak bakarken siz bu açıdan bakarsanız farklı bir şey göstermiş olursunuz.

Arazinin Bakımı

Arazinin Bakımı

Eğimli bir araziniz varsa bu eğimi olabildiği kadar iş makineleri ile düzeltin. Arazinizin etrafını sınırlarını belirleyin. Tel örgüler ile sınırlarınızı çevirin. Buna küçük dokunuşlarda diyebiliriz. Nasıl ki eski bir ev alıp içini yaptırır satarsınız bunu da arazi için düşünebilirsiniz. 😊

İmarlı Arazi

Araziniz köy yerleşik alan içerisinde imarlı bir arazi işimiz daha kolay. Birde köy yoluna cephesi varsa ve 5.000 m2 üzerindeyse burayı maksimum 5 e bölebileceğinizi biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız şimdi öğrenmiş oldunuz. 😊
Örneğin, 10.000 m2 bir araziniz var ve bu şartlara uyuyor. 10.000 m2 arazinizin piyasa değeri 1.000.000 TL ama siz bunu 1.500.000 TL satmak istiyorsunuz. Bu rakamlarda piyasada alıcı bulamıyorsanız hemen 15 gün gibi kısa bir zamanda burayı 2.000 m2 lik 5 adet parsele dönüştürebilirsiniz. Her birini de 300.000 TL gibi bir rakama kolaylıkla satabilir ve arzuladığınız rakama ulaşmış olursunuz.

Farklı Açı

Heyecan verici öyle değil mi? Evet bence de öyle.. Bu ve bunların dışında birçok denenmiş uygulanmış fikirleri hayata geçirmek mümkündür. Bu elinizdeki arazinin yapısına göre değişiklik gösterebilir. Önemli olan elimizdeki araziye çeşitli açılardan bakmak. Bunu yaparsak kesinlikle kimsenin göremeyeceklerini görürüz.

Bilginin büyük bir güç olduğunu unutmayalım. Satacağınız araziye tek taraflı bakarsanız çevrenizdeki diğer arazisini satmaya çalışanlar ile rekabet edersiniz.

Arif Güdül

30 Ağustos 1981 Doğma büyüme Samsun’luyum. Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu, bütün hayatı pazarlama - satış ve uzmanlık alanında her zaman farkındalık peşinde koşan bir savaşçıyım. Daha Fazlası İçin: https://arifgudul.com/hakkimda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Güncel Paylaşımlar İçin Instagram'dan Takip Edin!