ArsaAraziYatırım

Arsa-Arazi Yatırımında Doğru Fiyat Nasıl Belirlenir?

Yatırımcı adaylarının birçoğu arsa arazi satın alırken Tabela, internet ilanlarını arayarak kıyaslama yapıyor ve güvene dayalı kararlar alarak karar veriyorlar.

Nasıl ki sizin çocuğunuza kimse kendi çocuğu olarak bakamaz. Yatırım işinde de birçok konuya olmasa da birkaç noktasına hâkim olmanız gerekmektedir. Sizin paranızın kıymetini sizin kadar kimse anlayamaz.

Toprak yatırımı yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracıdır. Tabiki, doğru yerden, doğru bilgi ile doğru zamanda yaptığınız ve satın alırken kazandığınız bir modelde ilerliyorsanız.

Doğru fiyat belirleme ile ilgili birçok konu var şimdi hepsini buraya yazmaya kalksak satırlar yetmez sanırım. Ama ben ilk defa toprak yatırımı yapacak adayların en azından hap olarak ceplerinde bulunmasını istediğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Doğru Fiyatlandırma

Tabelalar Sizi Gaza Getirmesin

Genelde çok sık rastladığım bir durum olduğundan bu maddeyi en başa koymak istedim. Yatırımcı adaylarının birçoğu alacağı arsa ya da arazinin fiyatlarını yakınlarındaki tabelaları aradıktan sonra kıyaslama yaparak hızlı bir şekilde gaza gelerek satın alma kararı vermektedir.

Tabiki emsal olarak değerleme yapılabilir ama sadece birkaç tabeladan aldığınız fiyatlar sizi gaza getirmesine izin vermeyin. Doğru fiyatı analiz ederken birçok koldan kolları sıvamalısınız.

İnternet İlanları Sizi Aldatmasın

İnternette verilen ilanlar gün geçtikçe ilan çöplüğüne dönüşmektedir. Bu sebepten dolayı da bir çok ilan portalı ilan sahiplerine doping gibi uygulamalar geliştirerek diğer ilanların önüne geçmelerini sağlamaktadırlar.

Alacağınız arsa arazinizin fiyatını internette aynı bölgede verilen diğer ilanları inceleyerek kıyaslamak sizi yanılgıya düşürebilir. Arsayı araziyi nereden aldığınızı bilmiyorum. Tek bildiğim ve çoğu zaman rastladığım şey birine bir arsa satacaklar ve o bölgeye birkaç kişi şebeke olmuş şekilde sahte ilanlar vermektedirler. Bu ilanlar asıl satılması istenilen arsa araziye hizmet etmektedir.

Herkes mi böyle yapıyor? Tabiki hayır ama size denk gelmeyeceği anlamı taşımaz. Siz burada vermek istediğim mesajı cebinizde tutun ve algılarınız her zaman açık olsun. 😉

Toprak Analizi Yaptırın

İmarsız tarım arazisi satın alacaksanız yerin büyüklüğünden, yola olan cephesinden daha önemlisi toprağının verimliliğidir. Manzarası ya da konumu sizi yapacağınız yatırımda yanıltmamasına dikkat edin.

Toprak mı aldınız taş mı aldınız? İş işten geçtikten sonra değil önceden önleminizi alın. Tarım arazisinin verimliliğini yaptıracağınız analiz doğrultusunda çıkarabilir ve öncelikle hangi ürünler yetişir yıllık ne kadar mahsul alabileceğinizi dahi çıkarabilirsiniz. Böylelikle çıkan ürünün maliyet hesabı ve tahmini satış rakamı sağlıklı kar analizi yapmanızı sağlayacaktır. Bu da alacağınız araziye vereceğiniz rakamı ne kadar sürede amorti edeceğinizi gösterecektir.

Hamurdan Kaç Ekmek Çıkıyor?

Hiçbir şey bilmiyorsanız bile imarlı arsa yatırımı yaparken odaklanacağınız ilk nokta burasıdır. Bu arsadan kaç daire, dükkan çıkıyor. Bu arsayı alsam bir inşaat firmasına daire karşılığında versem ben kaç adet daire alırım ve bunları bugünün şartlarından satsam ne kadar kazanırım.

İmarlı arsa satın almadan evvel ilgili belediyesinden resmi imar durumu alındıktan sonra bir mimar aracılığı ile bu arsadan ne çıktığını çıkarabilir ve hesap edebilirsiniz. Böylelikle örneğin; 100 Liraya aldığınız yerin size birkaç yıl sonra bugünün şartlarında bile minimum X2 kazandırıp kazandırmadığına bakabilirsiniz.

İmar Geçtikten Sonraki Değeri

Tarım arazisi alaca olabilirsiniz. Arazi imarlı bölgeye yakınsa muhtemelen ilerleyen süreçte bu araziye de imar gelmesi kuvvetle muhtemeldir.

Olası bir durumda imar gelirse arazinizin ne kadarı belediye tarafından kesilir, ne kadar imarlı arsa kalır, konum olarak nasıl bir konuma sahip olur? Gibi konuları göz önünde bulundurarak en yakın imarlı arsaların satış m2 brim fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz.

Bu kıyasla birlikte yine bugünü baz alarak satın almanız gereken fiyatın ne olması gerektiğine kaarar verebilirsiniz.

Kredi Çekin ya da Ekspertiz Yaptırın

Nakit bile alım yapacak olsanız bir miktarını krediyle almanız bütün bu doğru fiyat kontrolünü bankanın kendi sorumluluğuna bırakabilirsiniz.

Ben bankayla işim olmaz diyorsanız google’den “Spk Lisanslı Özel Gayrimenkul Değerleme Firmaları” yazdığınızda bölgenize yakın olan firmalardan destek alabilirsiniz. 

Alırken Satıcı, Satarken Alıcı gibi Düşünün

Satın almak istiyorsanız almayı düşündüğünüz arsa arazi için bölgede bulunan emlakçılara giderek “burada bir arsam var ne kadar eder” diye sorabilirsiniz. Tam tersi satmak istiyorsanız da yine “bu bölgede bir arsa alacam fiyatlar nedir” diye sorabilir ve böylelikle fikir sahibi olabilirsiniz.

Güven Kontrole Mâni Değildir

Dünyada bedava olan tek şey akıl danışmaktır. Bir bakıma fikir almaktır. İşi bilmeyenden değil işin ehillerinden bölgenin ileri gelen sektöre hakim olan kişilere danışmak yatırımcı adayının kırmızı çizgisi olmalıdır.

Dünyadaki en kıymetli şeydir güven duymak. Güven duygusu bizi insan yapan en önemli değerlerden biridir. Bizi en derinden etkileyen şey birine duyduğumuz güvenin boşa çıkmasıdır. Bu nedenle güveninizin suiistimal edilmemesi adına en başından sonuna kadar kontrol sizin elinizde olsun.

Fiyatında acabaya düştüğünüz duygunuzla hareket ederek karar vermeyin. Burada belli başlı uzman olmasanız da biraz olsun doğru fiyat çıkarabileceğiniz bazı ip uçlarından bahsettim. Daha profesyonel bir destek almak isterseniz tarafımdan danışmanlık alabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Arif Güdül

30 Ağustos 1981 Doğma büyüme Samsun’luyum. Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu, bütün hayatı pazarlama - satış ve uzmanlık alanında her zaman farkındalık peşinde koşan bir savaşçıyım. Daha Fazlası İçin: https://arifgudul.com/hakkimda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Güncel Paylaşımlar İçin Instagram'dan Takip Edin!