YatırımAraziArsa

Arazi Yatırımı Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Husus

Arazi ile Arsa yatırımını karıştırmamak gerekiyor. Bu işin temeli arazi yani ham toprak yatırımıdır. Alırken kazanmak isteyenler bu yolu tercih etmelidir. Bu yolda dikkat etmeleri gereken hususları da iyi öğrenmelidirler.
 
Genel anlamda brüt toprak yatırımına arazi yatırımı denmektedir. Arsa yatırımı ise net yatırım cinsidir. Araziler imara açılırken Kamu yararına yol, park, kamu binaları vb. gibi hizmetler için %40 ile %45 arasında bir kesinti yapılmaktadır. Örneğin; 1000 m2 bir arazi aldığınızda imar uygulamasından sonra kalan 550 m2 net arsa olacaktır.
 
Bazı yatırımcı gurupları hiçbir risk almadan kesintileri yapılmış ve yolu parkı açılmış imarlı arsa yatırımını tercih etmektedir. Böyle bir yatırımda tek beklenti arsanızı daire karşılığı bir müteahhit firmaya vermek olacaktır. Bu şekilde de kar elde edebilirsiniz. Uzun yıllar bekletmiş iseniz karlı bir şekilde satabilirsiniz. Uzun yıllar arsa alıp beklemek konusunda bir fikriniz varsa bu kesinlikle arazi olmalıdır. Uzun yıllar bekletmiş olduğunuz imarlı arsa size %100 bir kazanç sağlayabilir. imarsız arazinin size bunun en az 10 katı bir kazanç sağlayacağını kesinlikle unutmamak gerekiyor.

Arazi Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor

Yatırım Bölgesini Belirleyin

Yatırım Bölgesini Belirleyin

Bulunduğunuz şehirden dolayı konuya duygusal yaklaşmayın. Yaptığım yatırım gözümün önünde olsun arada sırada gider üzerinde yuvarlanırım piknik yaparım diyerek böyle bir girişimde bulunmayın. Bu yatırımı şöyle düşünün; Borsada iyi bir şirket araştırdınız ve ilerisi için öngörülerinizi netleştirip hisse satın aldınız. Bu konuya böyle yaklaşın lütfen.
 
Şehrimizi ve İlçemizi belirlemek için size birkaç ip ucu vermek isterim;
 
Google arama motorundan,
 
En çok göç alan 10 ilçe (İlçe diyorum bakın il demiyorum.)
 
En çok konut satışı yapılan 10 ilçe (Burada da ilçe diyorum il yanıltır sizi..)
 
Türkiye’nin çeşitli ilçelerinde önümüzdeki 10 yıl içinde Projeleri onaylanmış kamu yararına olan projeleri araştırın.
 

Bu 3 kısa soru sizi birkaç ilçede karar vermeniz konusunda yardımcı olacaktır. Olmazsa bile bana ulaşın ben size birkaç ilçe söylerim. 😊

 

Yol, Su ve Elektrik

Arazimizi ararken oluşturacağınız bu notlar çok önemli ve sizi doğrudan nokta atışı yapmanızı sağlayacaktır.
 
Resmi kadastro yolu olacak.
 
Elektrik en fazla 50 metre mesafesinden tedarik ediliyor olacak.
 
Su Sorunu yaşanmayacağından emin olmanız gerekmektedir.
 
3 yıl ve altında bir süre için yatırım yapılacak ise imara yakın olan araziler tercih edilecek. Bu sebeple ilk 3 maddede ısrarcı olmanıza gerek kalmaz. İmar uygulamasında olacağından dolayı bu sorunlar imardan sonra giderilmiş oluyor zaten.
 
3 yıl ve üzeri bir yatırım süremiz var ise köylerin yerleşim alanlarına yakın yerler tercih edilmelidir.

Fiyat Analizi Yapın

Fiyat analizini ise, tabii ki köy muhtarıyla birlikte yapmayacağız.
Burada 3 kriter var;
Çeşitli internet sitelerinden bu noktada satılık olan arazilerin m2 birim fiyatlarını çıkarın. En uygun ilan edilmiş olanlarını bir Excel tablosunda en az 20 ilan şeklinde yazınız ve ortalamasını alınız.
Bulmuş olduğunuz arazinin çevresindeki tabelaları arayıp bunlarında m2 birim fiyatlarının ortalamasını çıkarınız.
 
Bu işi profesyonel olarak yapan kuruluşlardan ekspertiz yaptırınız. Yada bankadan çok küçük rakamlar karşılığında kredi kullanırsanız banka sizin yerinize bu ekspertizi yapmaktadır. Size Para vereceğinden yaş tahtaya basmak istemeyecektir.

Belediye İmar Servisi

Almayı düşündüğümüz Arazimizin bulunduğu ilgili belediyenin imar servisinden detaylı bilgi alınız. Arazinin heyelan bölgesinde kalıp kalmadığı, Kamulaştırma ve belediye olarak başka bir planın olup olmadığı detaylıca araştırılmalıdır. Belediyeden olur alındıktan sonra diğer maddeye geçebilirsiniz.

Tapu Dairesi

İşi buraya kadar getirdiğimize göre mükemmel bir yatırımın yapılacağı sinyalleri oldukça güçleniyor demektir. Tapu ile birlikte İlgili tapu müdürlüğüne gidiniz. Tabi yanımıza tapunun sahibini de almamız gerekiyor yoksa bize bilgi vermezler. Tapunun üzerinde her hangi bir kira şerhi, Tedaş, Dsi veya başka bir herhangi şerh olup olmadığı sorgulanmalıdır. Daha sonrasında ipotek, icra gibi satışında problem olup olmadığı sorgulanmalıdır.
 
Yukarıda belirtiğim maddeler ışığında hiç bir problem yok ise satıcıya kaparo verebilirsiniz. Bu suretle sözleşmenizi yapabilir ve satış gününü belirleyebilirsiniz.
 
Gördüğünüz gibi işlemlerin sıralamasını planlı programlı yaparsanız istediğiniz sonuca ulaşır işinizi şansa bırakmamış olursunuz. Bir diğer konuda yazımın başında da belirttiğim gibi bulduğunuz hiçbir yatırım aracıyla duygusal bir bağ kurmayınız. Şehri ilçeyi bulduk ama buranında manzarası çok güzel diyerek yukarıda belirttiğim hususları atlamadan bu yolculuğa çıkın. İşinizi şansa bırakmayın. Bol kazançlar diliyor. Bu konuda daha fazla bilgi arzu ederseniz bana ulaşabilirsiniz.

Arif Güdül

30 Ağustos 1981 Doğma büyüme Samsun’luyum. Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu, bütün hayatı pazarlama - satış ve uzmanlık alanında her zaman farkındalık peşinde koşan bir savaşçıyım. Daha Fazlası İçin: https://arifgudul.com/hakkimda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Güncel Paylaşımlar İçin Instagram'dan Takip Edin!