Yatırım

Sahte Tapu ile Kaparo Dolandırıcılığına Dikkat

Genellikle bedava peynir arayan, kazanma hırsı yüksek ve heyecanlı yatırımcı adaylarının düşmüş olduğu tuzaklardan sadece bir tanesidir. Bu içeriğimde sizlere bu tuzağın nasıl düzenlendiğini ve tuzağa düşmemek için ne yapılması gerektiği hakkında bilgiler vereceğim.

Yarı Fiyatına Acil Satılık

Daha önceden ileriye dönük yatırım yapmak ya da hayalini kurduğunuz evi konumlandırmak için iyi bir bölgede satılık arsa arayışınız var ve siz bunu birçok kişiye söylediniz. Bütçeniz belli, iyi ve uygun bir yer almak istediğinizi de biliyorlar.

Buraya kadar size birilerinin yardımcı olabileceği konusunda bekleyişinizi sürdürüyorsunuz. Hatta birkaç kişiyi defalarca arayıp kriterlerinize uygun bir arsanın çıkıp çıkmadığı konusunda aciliyetinizi sürekli beyan ediyorsunuz.

Bir gün telefonunuz çalıyor ve sizin telefonunuzu bir yerden bulduğunu böyle bir yer arayışı içinde olduğunuzu ve aradığınız yerden daha güzel bir arsayı piyasasının yarı fiyatına satışa sunduğunu, durumunun acil olduğu içinde yarın satışını vermek durumunda kaldığını söylüyor.

sahte tapu ile kaparo dolandiriciligi

Sizde heyecanlanarak bu ucuz kelepir arsayı kaçırmamak için hızlı bir şekilde size söylenen buluşma yerine hareket ediyorsunuz.

Arsanın sahibi olduğunu söylediği kişiyle buluşuyorsunuz ve size arsanın bulunduğu yeri gösteriyor. Gerçekten de arsa sizin aradığınız yerden daha güzel hatta denize sıfır konumda olup bütçenizin bile altında süper bir fırsat olarak duruyor.

Ayak üzeri yapılan konuşmadan sonra size tapusunu ve kimliğini çıkararak hatta devlet memuru olduğuna dair bir kimlikte ibraz ederek güveninizi kazanıyor. Bugün buranın kaparosunu alıp yarın tapu devrini yapıp memlekete dönmesi gerektiğini iş yerinden aldığım izin 2 gün sonra sona eriyor diyerek size güzel açıklamalarda da bulunuyor.

Siz yerin güzelliğine kapılarak durumun acil olması tarafı ile bu yerin sizin olması arzusu hırsı gözünüze indirilmesi gereken bütün perdelerle algılarınız kör ediliyor. Daha henüz 1 saat evvel tanıdığınız kişiye, işinizi de sağlama alarak kendi tecrübelerinize istinaden yapmış olduğunuz kör topal bir sözleşmeye yarın resmi tapusu yapılması şartı koyarak kaparo veriyorsunuz.

Tapu Dairesi Önünde Heyecanlı Bekleyiş

Dün yaptığınız sözleşmeye istinaden satıcının size; “Sabah ben tapu dairesinde satışı başlatacağım öğleden sonra tapu dairesinin önünde buluşalım ve satışı gerçekleştirelim” sözüne istinaden büyük bir heyecanla eşinizle birlikte söylenen tapu dairesinin önünde belirtilen saatte satıcıyı bekliyorsunuz.

Saatler geçiyor ama gelen giden kimsecikler yok. Satıcıyı arıyorsunuz telefonu kapalı. İçinize şüphe düşürmemek için ne kadar çabalasınız da geçen saatler içinizde heyecanı tersine çeviriyor ve bir şeyler olduğu farkına varıyorsunuz.

Mesai saatinin bitimine doğru ulaşamadığınız satıcının verdiği tapu, kimlik ve elinizdeki sözleşmeyle tapu dairesine girerek; “biz bu yeri alacaktık ama sahibine ulaşamıyoruz. Sabah bu yerin işlemlerini başlatacaktı sistemden bakabilir misiniz ne durumda?” Memur verdiğiniz bilgilere göre sisteme baktığında elinizdeki tüm evrakların sahte olduğunu söylüyor.

Evet dolandırılmıştınız. Hayal ürünü bir kişi tarafından, hayal ürünü bir arsa tapusu ile (Burada ada parsel bilgileri doğru yazılarak düzenlenmiş bir sahte tapudan bahsediyorum.)

Ateşli Alıcı Olmayın

Toprak yatırımında fırsatlar asla bitmez. Siz siz olun size kim ne sunarsa sunsun resmi kurumlardan araştırma yapmadan hemen karar vermeyin. Bedava peynirin sadece fare kapanında olduğunu aklınızdan çıkarmadan hareket edin. J

Peki Ne Yapılmalıydı?

Burada yatırımcı adaylarının yapması gereken aşamalar oldukça basittir. Bunları sırasıyla ele almak istiyorum;

  • Böyle piyasasının çok altında bir yer ile karşılaşıldığında “Neden ben..?” diye düşünmesi gerekir. Bu fiyata bir başkalarına da rahat satabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.
  • Tapunun sahibi ile tapu dairesine giderek üzerinde haciz, ipotek vs gibi unsurların olup olmadığını araştırmadan hiçbir sözleşme yapmaması gerekir.
  • Bu tarz acil satışlarda uzun süre sonra resmi tapu işlemi gerçekleşmeyecek ise sözleşme ve kaparo konusuna girilmeden o gün veya ertesi gün satışı yapılmalıdır.
  • Bu tarz gayrimenkul yatırımlarınızı güven duyduğunuz “Ticaret Taşınmaz” belgesine sahip kuruluşlar ile gerçekleştirmenizi tavsiye ediyorum.

 

Arif Güdül

30 Ağustos 1981 Doğma büyüme Samsun’luyum. Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu, bütün hayatı pazarlama - satış ve uzmanlık alanında her zaman farkındalık peşinde koşan bir savaşçıyım. Daha Fazlası İçin: https://arifgudul.com/hakkimda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Güncel Paylaşımlar İçin Instagram'dan Takip Edin!