Yatırım

İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

İpotek, bir borcun ödeneceğine güvence olarak, borç ödenince kaldırılmak koşuluyla, borçlunun ortaya koyduğu bir taşınmaz üzerinde alacaklı lehine tapu siciline işlenen kayıt anlamına gelir.

Yatırımcılar bir satın alma yapacağı zaman alacağı taşınmazın üzerine bir ipotek olup olmadığını sorgulamak isterler. Bende siz değerli ziyaretçilerim için bu süreci bir içeriğe dönüştürme kararı aldım. Bu içerikte sizlere adım adım tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır? Anlatacağım.

Tapu İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu ipotek sorgulama işlemi yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi e-devlet ile ikincisi ise tapu müdürlüğüne ziyaret ile gerçekleştirilen sorgulama türüdür. İki sorgulama yöntemiyle alakalı detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir:

tapu ipotek sorgulama e-devlet

  1. E-Devlet: https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama bu bağlantıyı ziyaret ediyoruz ve tapu sahibinin E-Devlet şifresi ile oturum açmasını sağlıyoruz.
  2. Tapu Müdürlüğü: Tapu sahibi kimlik ile birlikte tapu müdürlüğünü ziyaret ediyor ve ipotek sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.
Yukardaki maddelerden de anlaşılacağı gibi ipotek sorgulamayı sadece tapu sahibi yapabiliyor. Onun izni olmadan bu işlemin yapılabilmesi mümkün değildir.

Varsayalım ki tapu üzerinde bir ipotek var. Bunu kaldırmak içinde bilgiler aktarmak isterim.

İpotek Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

İpotek hangi banka aracılığıyla yapıldıysa o bankaya müracaat etmek gerekir.

Süreç bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Müracaat yaptıktan sonra banka kişinin borç dosyasını inceler ve hakkında bir karar verir. Bu karar olumlu olduğunda banka kişi hakkında bir ipotek yazısı paylaşır. Bu yazıya İpotek Fek yazısı adı verilir. Bu yazı alınmadan ipotek kesinlikle kaldırılmaz.

Sık Sorulan Sorular

Burada ipotek sorgulama ve kaldırma konuyla alakalı sık gelen soruları ve cevaplarını paylaşmak istedim. İşte sorulan sorular ve cevapları:

İpotek Fek Yazısı Nedir?

Kredi borcunun tamamı ödendikten sonra banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı denmektedir. Fek yazısı, banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim edilir ve işleme alındıktan sonra ipotek kaldırılır.

İpotek Kaldırma Nasıl Takip Edilir?

Aşağıda yer alan adımları izleyerek ederek ipotek kaldırma takibi yapabilirsiniz.

  1. https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama bağlantısı ile E-Devlet sistemine T.C giriş yapınız.
  2. Sayfa açıldıktan sonra kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir.
  3. İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için “Detaylar” butonuna tıklamalısınız.
  4. Açılan sayfada “taşınmazınızın üzerinde bulunan (şerh, beyan, rehin, irtifak hakkı vb.) için tıklayınız.” yazan bağlantıyı ziyaret ediniz.
  5. Açılan sayfada “Taşınmazınıza ait herhangi bir şerh bilgisi bulunmamaktadır.” Yazısı yer alıyorsa ipotek kaldırılmıştır.

Başkasına Ait Tapu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Maalesef başka birine ait tapu sorgulama işlemi yapmak yasal olarak uygun bir işlem değildir. Tapu bilgilerinin üçüncü kişilere verilmesi kanunen yasak olduğundan dolayı başkasına ait tapuyu sorgulayamazsınız.

Arif Güdül

30 Ağustos 1981 Doğma büyüme Samsun’luyum. Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu, bütün hayatı pazarlama - satış ve uzmanlık alanında her zaman farkındalık peşinde koşan bir savaşçıyım. Daha Fazlası İçin: https://arifgudul.com/hakkimda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Güncel Paylaşımlar İçin Instagram'dan Takip Edin!