Yatırım

Emlak’ta Alırken Kazanmak Tecrübe İster

Yatırım yapmanın ilk amacı elinizdeki mal varlığını korumak ve kar elde etmek amacı ile değerlendirmektir. Emlak’ta yatırım yaparak sizlerde para kazanabilirsiniz. Gayrimenkul kadar rahat para kazandıran ve geceleri rahat uyumanızı sağlayan başka yatırım yoktur. Tabi ki rahat uyumak için bazı tecrübeler edinmenizde fayda var.
 
Gayrimenkulü satın alırken piyasayı iyi analiz etmelisiniz. En kötü senaryoyu önceden belirleyerek hareket etmelisiniz.
Gayrimenkul yatırımlarında konut, arsa, tarla ve ticari alan cinslerine göre kollara ayrılmaktadır. Her birini analiz etme sistemi birbirinden farklıdır.
 
Emlak’ta alırken kazanmanın püf noktalarını yılların vermiş olduğu tecrübem ile sizlerle paylaşıyorum.

Konut

 
• Yatırımınızı konut alanında yapacaksanız önceliğiniz güvenilir inşaat firmalarının başlayacak olan yeni projelerini takip etmek olmalıdır. Topraktan en az %20 oranında bir ıskonto ve uygun ödeme seçenekleri ile konut satın alabilirsiniz.
 
• Amacınız 3-5 adet veya üzerinde bir konuta yatırım yapmak ise tercih bölgenizdeki yeni başlayan projeleri bulun. Başka gayrimenkulünüzü takas teklif edin. Bu sistem hem elinizdeki takasa vereceğiniz gayrimenkulü iyi bir fiyata çıkarma fırsatı verecek hem de toplu alım yaptığınızdan dolayı ciddi bir kar sağlayacaktır.
 
• Banka kuruluşlarının kendilerine ait internet sitelerinde birçok konut ilanları mevcuttur. Piyasanın %15-20 oranında uygun rakama konut satın alabilirsiniz.
 
• İcra dairelerinde satışa çıkan ilanları takip edebilirsiniz. İhaleye girerek bu yöntemle de piyasanın %20-30 oranında uygun rakama konut satın alabilirsiniz.
 
• Tadilat ihtiyacı olan konutları araştırın. Pazarlık etmiş olduğunuz rakamın üzerine tadilat masrafını koyun. Piyasanın altında bir rakam mutlaka olacaktır.
 
• İnşaat firmalarına taşeronluk yapan Dış cephe, Asansör, Mobilya vb. gibi firmaları bulun. Muhakkak iş karşılığı almış oldukları daireler vardır. İnşaat firmasının fiyat listesinin ve piyasanın oldukça altına satın alabilirsiniz.
 
• Eski, müstakil evleri satın alarak burayı kentsel dönüşüme sokmak ve daireyi yenilemek için bir firma ile anlaşmak. Küçük eski yapılarda hisseli yer alırken imar durumuna ve arsa payına dikkat edin. İmarsız yerden uzak durun arsa payınız 50 m2 işe 2 emsal yeri kat karşılığı verdiğinizde size en az 100 m2 daire düşer.
 Arsa ve Arazi
 
• Milli emlak müdürlüklerinde devletin satışa çıkardığı arsa ve arazilerin ihalelerine girebilirsiniz. Bu yöntem size alırken en az 20 puan kazandıracaktır.
 
• Yatırımlarda zamanlama önemlidir. Kısa dönemli 3 yıl ile 5 yıl orta dönemli 5 ile 10 yıl arası, uzun dönemli de 10 ve daha fazlası yıl için yatırım demektir. Sizin öncelikle ne kadar zamanlı yatırım yapacağına bağlı olarak kısa dönemli arsa uzun dönemli tarla imarlı arsaları almak daha mantıklıdırÇünkü arsa 1 m2 arsa fiyatına en az 3 m2 tarla alınız arsanın yıllık artış değeri % 15 olursa tarlanızda % 10 civarında olduğunu kabul edersek birinden 2 kat daha fazla değer artısı söz konusu olurAyrıca uzun dönemli alımlarda imara açılması durumunda parselleyerek arsa fiyatına satılması sizleri milyoner yapar.
 
• Kısa dönemde konut yaptırmak isteyen firmalar ve bireyler doğal olarak şehir merkezlerinde arsa almalıdır. Arsanın değer artısında ve satımında kolay olmasında imar durumu, arsanın sekli, konumu etkiler. Onun için alınacak arsaya binanın rahat oturmasına izin verecek kare ya da dikdörtgen olmasına önem verin. Ayrıca belediyeden arsanın imarı ve krokisini alarak tapuda ipotek durumuna bakın. Net alan üzerinden pazarlık yapın. Yüksek rakamlı ev almak yerine ev fiyatına arsa alarak kat karşılı vermek size 2 yıl gibi kısa zamanda arsa fiyatının 2 katında bir kazanç sağlar özelikle ticari alanı bir yer olursa bulunmaz fırsattır.
 
• Eğimli ve şekil olarak düzeltilebilir kimsenin o anda yaklaşmaya cesaret edemeyeceği yerler için pazarlığa oturun. Siz aldıktan sonra iş makineleri ile göze hoş gelebilecek bir yeri sahibi yapmamış ise pazarlıkta size her zaman büyük bir koz olacaktır.
 
• Küçük bedellerle doğru yerde boş arsa alın ve üzerine değer katacak yatırımlar yapın. Arsaya ciftik, Konut, Büyük baş hayvan yetiştirmek, Tavukçuluk, kültür bitkisi, fidanlık, Çiçekçilik, Fidan ve ağaçlama çalışmaları, Yol, su, elektrik almak değer artısına neden olurİmarlı arsa almak yerine tarla alarak değer artısı yaptığınızda hem üzerine eklediğiniz katma değerden ve yıllık artıştan kazanç sağladığınız gibi ziraat çalışmalarından da karlar elde edilir. Bazen bir yıllık üründen bile arsanın anaparasını kurtaracak yerler bulmanız söz konusudur.
 
• Verimsiz çorak arazilere güneş enerji sistemleri kurarak güneşten elektrik üretimi ve devlete bunu satabilirsinizBöylelikle araziyi kira getirili bir mülk olarak değerlendirmenize olanak sağlamış olursunuz.

Ticari Alan

 
• Sabit bir kira getirisi için yatırım yapacaksanız burada dikkat edilmesi gereken husus, aylık alınan kira bedeli ile maksimum 200 ay ile çarpmanız olacaktır. Çıkan sonucun altında bir rakama satın alırsanız bu size kar sağlayacaktır.
 
• Kiracısı olmayan iş yerlerinin yatırımcıya hiçbir cazibesi olmadığından fiyatları uygundur. Bu iş yerleri satılık olduğundan siz satın alma gerçekleşmeden ilginizi çeken iş yerinin lokasyon ve fotoğraf bilgilerini kurumsal firmaların kiralama departmanlarına gönderebilirsinizEğer gönderdiğiniz yer firmaların ilgilerini çeker ve kiralamak isterler ise sizde pazarlık yaparak satın almayı gerçekleştirebilirsiniz. Boş bir iş yerini aldıktan sonra kurumsal bir firmayı kiracı yaparsanız. Tekrar satmak istediğinizde hem hızlı hem de karlı satmış olursunuz.

Okyanusu Geçip Derede Boğulmayın

 
Gayrimenkul sektörü fırsatlar ile dolu kocaman bir okyanustur. Bazı yatırımcılar küçük hesaplar yaparak sadece kendi bilgi ve hissiyatlarına göre hareket etmektedirler. Halbuki yatırım yapmadan evvel önceliklerini konusunda ve bölgesinde uzman gayrimenkul danışmanı bulmak gerekir.
 
Siz sadece bir noktaya odaklanmış paranızın değerini ve kazancını düşünürsünüz. İyi bir gayrimenkul danışmanı sizin gibi birçok düşünceye sahip kişilerden çeşitli data toplamış, tecrübe sahibi olduklarını unutmayın.
 
İyi bir danışman sizden iyi bir ücret talep edebilir. Bu ücreti ise size alırken kazandırmadan talep etmez. Sizi yanılgıya düşürebilecek birçok durumdan kurtarabilir. Bakış açınızı genişletir ve size yatırımda nokta atışı yaptırır.
 
Alırken her zaman kazanırsınız. Birlikte büyük okyanusu geçersiniz. Böylelikle derede boğulma olasılığınız da ortadan kalkmış olur.
Sevgiyle Kalın.

Arif Güdül

30 Ağustos 1981 Doğma büyüme Samsun’luyum. Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu, bütün hayatı pazarlama - satış ve uzmanlık alanında her zaman farkındalık peşinde koşan bir savaşçıyım. Daha Fazlası İçin: https://arifgudul.com/hakkimda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Güncel Paylaşımlar İçin Instagram'dan Takip Edin!