Güven Kontrole Mâni Değildir
Günlük, ticaret ve aile hayatımızda her bir şeyi güvene dayalı yapmak isteriz. Güvenin olduğu yerde daima duygusallıkta vardır. Bu iki kavram bir çoğumuzu otokontrol mekanizmamızdan, prensiplerimizden ve hatta olmazsa olmazlarımızdan alı koymaktadır.
Başarılı insanların geçmişini incelediğimizde, her birinde aynı özelliği disiplinize ettiklerini göreceksiniz. Güven ve duygusallık evrensel bir dildir. Bu iki kavramı otokontrol mekanizmanızla birbirine karıştırmadığınız sürece çok az sayıda insanın sahip olduğu kötü tecrübelere sahip olmazsınız.
Hayatınızın en üst rafına “Güven kontrole mâni değildir” prensibini yerleştirir ve bu disiplinden taviz vermezseniz, uzun vadede neler kazandığınızı, neler kaybettiğinizi gözlemleyebileceksiniz.
İçindekiler
Prensipleriniz Olsun
Global şirketlerin birçoğu personel hangi konumda olursa olsun, en fazla 5 sene içerisinde başka bölge veya başka bir görev vermektedir. ‘Çok iyi bir insan’ bu aynı görevini 30 – 40 yıl yapsın demezler. Bu bir prensiptir. Bu prensip, O personeli görevinden alıp başka bir göreve vermek bazı şirketlerde konfor alanlarını bozmamak için uygulanmaz. Bu iki tip yapıda bu prensibi uygulayan ve bundan taviz vermeyen şirketlerin, bu prensibi uygulamayan şirketlere oranla oldukça başarılı oldukları gözlemlenmiştir.
Türkiye’de Prensipler ve bu prensiplerinden asla taviz vermeyerek yönetilen şirketler 3. Kuşağa geçebilmekte fakat tavizkar yönetime sahip şirketler ise daha 2. Kuşakta kopmalar ve iflaslar meydana gelmektedir.
Hayatın içerisinde her birimiz farklı düşünceli çeşitli insanlar ile etkileşimdeyiz. Bir çoğumuz arkadaşlık ve ticaret ilişkilerinde ‘çok iyi bir insan’ düşüncesiyle karşımızdakine gerek menfaatlerimiz gerekse tatlı sözüne itibar ederek hareket ediyoruz. Güvenerek hareket etmek istiyor, karşımızdaki ile duygusal bir bağ kurmaya çalışıyoruz.
Sizin Olanın Değerini Ancak Siz Bilirsiniz
Zaman zaman gayrimenkul sektöründe birçok yatırımcının yatırımlarını sadece ama sadece güvene dayalı yaptıklarını gözlemlemekteyim. Daha sonra güvene dayalı yatırımlarını gerçekleştiren insanların güvenlerinin suiistimal edilmiş oldukları ile karşılaşmaktayım.
Maalesef coğrafyamız, dış görünüş ve ikna edici konuşmaya, güvenlerini teslim etmeye hazır duygusal Anadolu insanlarıyla dolu.
Siz yıllarca gerek tek gerek eşinizle birlikte zorlu çabalarla birikim elde ettiniz ve bunu değerlendirmek için gayrimenkul firmaları ile iletişime geçtiniz. Bütçenizi, yatırım sürenizi ve bu yatırımdan beklentinizi anlattınız. Size çeşitli argümanlar çıkardılar ve detayları anlattılar. Kafanıza yatan beğendiğiniz bir gayrimenkulü buldunuz.
Unutmayın bu süreçten sonra size ne anlatılırsa anlatılsın kesinlikle güven ve duygusallığı bir kenara koyacak süreci daha önceki blog yazılarımda verdiğim şekilde yöneteceksiniz.
Sizin bu birikimi nasıl biriktirdiğinizi neler yaşadığınızı ve ne tür zorluklar çektiğinizi sizden başka asla bir başkası bilemez. Sizin gibi düşünebilecek tek kişi var o da sizsiniz.
Swot Analizi
Bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir.
Hayatınızın penceresinden çevrenize ve insanlara her zaman bu analizi yaparak bakın. Bunu en şeffaf bir şekilde kendiniz için de yapın. Güçlü ve zayıf yönlerinizi çıkarın.
Bir gayrimenkul yatırımı yapacaksanız, bulunduğu konum, fiyat, bölgedeki alım satım faaliyetlerinin, nüfus artış hızının vs. gibi güçlü, zayıf veya iyi, kötü yönlerini analiz edin.
Bir kişi veya kuruluşla ticari bir faaliyete geçmeden önce yine bu analizi gerçekleştiriyor olun.
Rakamların Gücüne İnanın
Rakamlar asla yalan söylemez. Bu rakamlar bazen takvim üzerinde bazen de bir denklem üzerinde yaşatır bu dünyayı bizlere. Bu rakamları iyi analiz ediyor olmanız size birçok şeyi kontrol etme becerisini edindirecektir.
Bir inşaat firmasından bitmek üzere olan inşaatından bir daire alacak olsam, öncelikle daha önce yaptığı bitirmiş yatırımcısına teslim etmiş inşaatlarını gezer geçmişinde herhangi bir şikâyet var mı onu analiz ederdim.
Dairenin m2 birim fiyat yapısını bölgesel olarak analiz ederdim.
İnşaatın aşamalarında çekilmiş fotoğraf ve videoları, binanın özelliklerinin yazılı olduğu broşür veya katalogdan kontrol ederdim.
Belirtilen m2 ve bütün detayları ile mimari projeyi kontrol ederdim.
Bana ne anlatılırsa anlatılsın ne kadar güven duyarsam duyayım ve hatta muhatabım kim olursa olsun prensibim olan otokontrolümden asla taviz vermem.
İnsan Beşer, Kuldur Şaşar
Yatırımlarınızı önce yapacağınız şeffaf piyasa analizleri ile daha sonra ise iç sesinizi dinleyerek yapın. Unutmayın; Güven, kontrole mâni değildir.